Utvecklande ledarskap (UL)
Välkommen till Försvarshögskolans ledarskapsmodell
Lär dig att utveckla medarbetarnas inre drivkrafter att sträva mot samma mål som du och uppnå en effektivare organisation. Få feedback på ditt eget ledarskap och utvecklas som ledare.
Vad är Utvecklande ledarskap?
UL är ett koncept för ledarutveckling, framtaget av Försvarshögskolan. UL är även Försvarsmaktens ledarskapsmodell och används idag flitigt både inom det privata näringslivet och i offentlig sektor. UL är vetenskapligt grundad och varumärkesskyddad.
Mångas ledarskap bygger på regler, skyldigheter och kontroll. ”Om du gör det här så får du det där”. Drivkraften är ”jag måste”. Utvecklande ledarskap däremot handlar om att skapa en inre motivation hos medarbetaren för att göra det som behöver göras. Drivkraften är ”jag vill”.
Utvecklande ledarskap (UL) visar vägen att:
- Agera som ett föredöme och på ett etiskt och moraliskt sätt.
- Tydliggöra din egen och även din organisations värdegrund.
- Stärka din förmåga att inspirera och motivera dina medarbetare.
- Visa personlig omtanke och konfrontera för att stödja individen
liksom din organisation.
Forskning visar att det utvecklande ledarskapet har en mycket gynnsam effekt på det organisatoriska resultatet och medarbetarnas utveckling.
UL börjar redan innan kursdagarna med att det görs en 360 graders bedömning av dig som ledare genom ett väl utarbetat bedömningsverktyg som både du själv samt medarbetare/chef fyller i.
Du kommer inventera dina styrkor, få redskap att bygga vidare på dem och få en bred bild av hur ditt ledarskap uppfattas av dem omkring dig.
En UL-kurs ger dig:
- 360 graders personlig feedback på ditt ledarskap.
- Navigationsmodell för att kunna leda som föredöme, med
motivation och personligt stöd. - Personlig ledarutvecklingsplan.
- Större nätverk av ledare som söker utveckling.
Hur är utbildningen upplagd?
UL består av tre sammanhängande dagar och en uppföljningsdag. Reflektioner, coachande samtal och övningar ges gott om utrymme under dagarna. Allt syftar till du ska du förstå hur du själv agerar som ledare och hur utvecklande ledarskap fungerar.
För vem passar UL?
UL är utformad för dig som leder andra. Det kan vara som chef, konsult eller projektledare, med eller utan personalansvar. Du vill gå en väl beprövad utbildning med vetenskaplig evidens.
Flera longitudinella studier av UL- utbildningar har genomförts och de bekräftar en ökning av positiva ledarbeteenden och en minskning av negativa (Se Ledarskapsmodellen 2.0 av Gerry Larsson, Josi Lundin och Ann Zander 2024, samt de genomförda studierna av Larsson m.fl. 2017, Sandahl m.fl. 2019 Söderhjelm m.fl.2018, 2020).
UL rustar dig, ger dig feedback på ditt eget ledarskap samt verktyg som utvecklar dig både som person och som ledare. Utbildningen kan ske som öppen kurs, hos oss med max fyra deltagare från varje organisation, men också som en del av en organisations internutbildning.
Ledarskapsmodellen
Utveckla ditt ledarskap i en inspirerande miljö
Kurstarter hösten 2024
6 november – 8 november 2024
Fördjupningsdag tisdag 14 januari 2025
Plats: Stiftsgården Stjärnhom, Oxelösund
Konsulter: Lennart Kinnvall och Jonas von Beetzen
(sista anmälan 6/10)
4 december – 6 december 2024
Fördjupningsdag torsdag 30 januari 2025
Plats: Bauergården, Bunn
Konsulter: Jonna Hedbys och Richard Kankare
(sista anmälan 4/11)
Kostnad
Kursavgift: 25 900 kr exkl. moms
(25% mängdrabatt vid andra, tredje och fjärde anmälda deltagaren från samma företag/organisation)
Kost och Logi: 7 500 kr exkl. moms
Detta ingår
- 4 kursdagar. (3+1)
- ”ULL”, Utvecklande ledarskap ledarbedömning, 360 graders bedömning av dig som ledare.
- Coachande samtal med handledare.
- Verktyg för ledarskap.
- Personlig utvecklingsplan.
- Logi, mat och fika under kursdagarna inklusive en gemensam tre-rätters middag den andra kvällen.
- Diplom
Möt våra utbildare
Richard Kankare är uppväxt i Hälsingland och har en lång karriär bakom sig. Han är helikopterpilot både civilt och militärt, utbildad coach inom det civila och chef inom Försvarsmakten. Han har flugit de flesta av försvarets helikoptertyper genom åren, under några av de mest krävande förhållanden flygning kan erbjuda.
Richard har gedigen erfarenhet som befälhavare och teknisk testpilot och har ansvarat för och lett planeringen av operationer såväl nationellt som internationellt.
Jonna Hedby är yrkesofficer vid Militärhögskolan i Halmstad där hon jobbar som chef över reservofficersutbildningen samt som lärare i ledarskap och pedagogik.
Jonna har ett genuint intresse för ledarskap och individ- och grupputveckling. Hon brinner för att se individer växa genom att förstå hur utövandet av ledarskap kan skapa inre motivation, drivkraft och glädje hos de som leds.
Jonas von Beetzen har haft chefsuppdrag i över 10 år. Han är präst inom Svenska kyrkan, instruktör inom Civilförsvarsförbundet, föreläser om beredskap och krishantering och har skrivit en bok om hur vi kan möta kriser tillsammans. Han är nyligen hemflyttad från USA där han bott och arbetat med sin familj.
Lennart Kinnvall har varit chef och ledare sedan 1985 inom både privat och offentlig sektor samt som yrkesofficer i Försvarsmakten med
FN-tjänstgöring i Libanon. Hans styrkor är individ- och grupputveckling, och han är certifierad inom UL, IDI och NLP med lång erfarenhet av chefscoaching och ledarskapsutbildningar.