Storyn bakom PÅVERKA NU

”Det är fantastiskt att få förmånen att jobba med människor i den här fasen i livet”

I ett fikarum i Linköping 2009, bland dagsljus, frukostfrallor och kaffekoppar, gick debatten varm kring rekryteringsbranschens toppar och dalar. Inom det egna arbetet kring Arbetshälsa hade man sedan länge kommit i kontakt med bemanningens fram- och baksida; en viss känsla av övergivenhet och stora synpunkter. Vetskapen om branschens brister och allra bästa borde räcka långt för att kunna påverka och förändra trenden, spekulerade man. Åtminstone tillräckligt för att slå död på besvikelsen som ärjar möjligheterna, en gång för alla. Så uttalades en plötslig utmaning och Peter Norburg befann sig mitt i ropet. Diskussionen avtog och kvar i luften hängde stora frågor. Är det verkligen möjligt att starta och driva ett rekryteringsföretag i enlighet med önskvärda premisser?  Vore det också möjligt att utveckla ett arbetssätt med hänsyn till kandidaten, den anställde och kunden? Kan man rentav återuppväcka den anda som byggde koncerner som Saab och Ericsson, där medarbetare vill stanna och bidra till utveckling över tid? Ett handslag och obefintliga tvivel senare var saken bestämd. — Klart att det är möjligt!

Just där och då föddes grundstommen till ett nytt företag och dess värderingar. Men fackföreningssverige gick snart i protest mot bemanningsvärlden. De som tidigare förhållit sig stöttande till bolagstankarna blev osäkra, och backade så småningom ur. 2010 var helt enkelt inte rätt tid. Peter stod så ensam kvar, med en önskan av att kunna påverka, att göra mer. Resurser och kompetens för direkt drift var utom räckhåll. Så drömmarna gick i träda för en stund, och bolaget förblev vilande. Först 2015 skulle företaget få ny luft under vingarna, när Peter träffade Bernt Legesjö över en lunch på strandbelägen restaurang i Jönköping. Medan maten dukades fram på bordet för de två, berättade Peter målande om sina drömmar och planer. Idén återuppväcktes på studs. Att förstärka branschens alla fördelar skulle vara första prioritet — för vissa individer fungerar selektiv rekrytering och interim faktiskt bättre. Och tänk sen, att alltid utgå från individen, att följa med genom hela processen. Både före, under och efter. Tänk att kunna erbjuda människor tillhörighet och stöd, och leda nya vägar där de hittills brustit. Bernt fyllde i och betonade. Med lång erfarenhet av branschen efter flerårigt arbete i Manpower Group, visste han allt om regionens främsta rekryterare och behov. Det var dags att väcka liv i verksamheten.

”Det är en fantastiskt rolig förmån att få jobba med människor i den här fasen i livet”, säger Peter Norburg idag, tre år senare. Han är stolt över att driva ett företag som så självklart tog sin plats bredvid branschkollegorna. Som både utmanar och stöttar. Peter tillägger glatt att branschen överlag ser ut att gå åt rätt håll. Även om många tycks föredra automatiserade processer och anonyma ansökningar, väljer människorna inom PÅVERKA NU att arbeta ännu mer personligt. Målet är att ge individen möjligheten att själv påverka och forma sin arbetsplats. Ett mål som nås bäst genom rätt förutsättningar, genuint intresse och en stor nypa dedikation.